Zo maak je de perfecte T-bone op een Ofyr
T-bone steak; volgens velen de absolute koning van de steaks! Een iconische snit dit bestaat uit twee spierdelen, de ossenhaas en de entrecote welke worden gesplitst door het T-vormige bot, waar dit prachtstuk zijn naam aan te danken heeft.
We maken de T-bone vandaag op de Ofyr, echt een feestje om mee te werken! Doe je het liever gewoon op de kamado? Geen probleem, check dan deze video even!
Hoe meet je de kerntemperatuur in een T-bone steak?
Een perfect gegaarde T-bone maken is niet moeilijk, maar er zijn een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.
- Het belangrijkste om te weten is dat een T-bone uit twee verschillende delen bestaat, zoals we hier boven al benoemden. De ossenhaas is aanzienlijk fijner van structuur dan de entrecote. Ook bevat het veel minder vet. Het is daarom belangrijk om de kerntemperatuur van de ossenhaas aan te houden, en niet die van de entrecote.
- Als tweede is het belangrijk om te onthouden dat een T-bone vaak minimaal een kilo weegt; een flink stuk vlees dus. Je zult daarom bijna altijd met twee zones moeten werken: Direct en indirect. Zou je de T-bone namelijk continu volledig direct bereiden, dan is de kans dat hij aan de buitenkant zwart wordt voordat hij gaar is groot. Je zult dus moeten spelen met de hitte van je Ofyr of BBQ.
Indirecte garing op een Ofyr, zo doe je dat!
We horen regelmatig mensen zeggen “Ja heel gaaf zo’n Ofyr, maar kun je toch alleen maar dingen op bakken?”, maar niets is minder waar! Ook op een Ofyr (en soortgelijke plancha’s) ben je prima in staat om verschillende warmtezone’s te creĂ«ren, en ook indirect garen gaat zelfs prima met een handig trucje!
Om de Ofyr op te stoken gebruik je natuurlijk hout. Zorg dat je een mooi blok opzij legt, het liefst een die in een put/driehoek geklooft is. Deze kun je namelijk perfect gebruiken om je T-bone indirect te garen.
Leg je namelijk het vlees op of tegen het houtblok aan, dan zal hij geen direct contact hebben met het grilloppervlak, maar wel zal hij voldoende indirecte hitte opvangen door de stralende hitte van het vuur.

Whisky Onions, een vlammend bijgerecht!
Alsof zo’n prachtig stuk vlees en het open vuur nog niet genoeg indruk maakt, maken we dit gerecht ook nog eens Ă©cht vlammend af met rode uien die we karameliseren in whisky. Dit wil je niet missen, dus laten we snel beginnen!