Nagelhout van Kolenboertje, meesterschap en ambacht.

Van topkwaliteit achtermuis van het rund drogen we dit ontzettend lekkere vlees met een meesterlijk verhaal aan de lucht. Naegelholt of Nagelhout werd vroeger vooral in de Achterhoek, Twente en Drenthe gedroogd door de boeren uit de streek. De achtermuis werd gepekeld en gekruid en vervolgens aan het plafond in de keuken gedroogd. Aan de houten balk genageld droogde het vlees langere tijd en als er gewaardeerd bezoek kwam dan haalde de man des huizes dit prachtige vlees van de naegel en sneed het in dunne plakjes als broodbeleg of bij de borrel. Bleef het Naegelholt hangen dan wist je dat er nog aan de relatie moest worden gewerkt.

DIRECT BESTELLEN

De nagelhout kruiden, de receptuur is een meesterlijk geheim.

Er zijn tegenwoordig steeds minder slagers die nog Naegelholten drogen en de smaak van het nagelhout is vaak typerend voor de maker. Dit komt door de receptuur van de kruiden die gebruikt worden. Het recept van de nagelhoutkruiden wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en blijft onveranderd met de jaren. Echter verschilt het per maker enorm.

De basis van de Naegelholt kruiden is altijd zout. Het zout zorgt er voor dat de Nagelhouten in de eerste dagen en droogrand opbouwen waarna het “dicht” zit en daarmee geconserveerd is op een natuurlijke manier. De makers van dit prachtige vlees laten de nagelhouten langer of korter hangen waardoor de droogrand breder of smaller blijft. Onze nagelhouten drogen we kort, je hebt en droogrand van een halve centimeter tot een centimeter en heerlijke verse rosbief binnen in het Naegelholt. Houdt je van ingedroogd vlees dan laat je het eenvoudig doordrogen tot het gewenste resultaat is bereikt.

Heerlijk bij de borrel en een perfect relatiegeschenk.

Stel je voor wat het doet met je klanten of andere relaties als je dit fantastische product geeft. Ingepakt als een oerbrood in papier met een wikkel erom waar het verhaal van dit stukje ambacht op is weergegeven heft dit streek product een magische uitwerking. Bij het lezen van het verhaal over de boeren en gewaardeerde gasten geef je een geschenk met trots over onze afkomst en met een blijk van waardering die ongekend is. Wij gebruiken of verwerken nagelhout vel in relatiegeschenken als hele, halve of gesneden in dunne plakjes. Natuurlijk kun je het Naegelholt ook kopen om jezelf en de mensen om je heen te verwennen. Dun gesneden bij de borrel is dit vlees onweerstaanbaar. Je kunt het ook als onderdeel van onze tapasplanken bestellen.

Zo haal je het beste uit je nagelhout.

Wij leveren onze nagelhouten vacuüm verpakt uit de koeling. In het vacuüm en gekoeld kan het vlees maanden blijven liggen. Eenmaal uit de verpakking hang je het vlees op aan het slagerstouwtje waar het langzaam verder droogt. Het is belangrijk dat het Naegelholt droogt in een goed geventileerde ruimte, wij adviseren de keuken. Omdat het snijvlak sneller indroogt kun je een plastic folie tegen het snijvlak aandrukken, pak het Naegelholt echter nooit in. In de koelkast blijft en nagelhout ook niet mooi, wil je hem langere tijd bewaren dan wikkel je het vlees in een theedoek en besprenkel je met een aantal druppels water (minimaal). Wees niet bang, je nagelhout is te lekker en zal nooit lang hangen.

Reserveer je eigen Nagelhout.

We hebben vaak voldoende voorraad om iedereen te leveren maar hoe mooi is het om je eigen Naegelholt te reserveren met label op jouw naam zodat je weet welke je krijgt en wanneer deze gedroogd is. Bedrijven dienen tijdig te bestellen voor de relatiegeschenken of kerstpakketten. We leveren ons Nagelhout per hele van ca 1600-1800 gram, per halve van 800-900 gram en gesneden in dunne plakjes per 100 gram. Tijdens het wildseizoen drogen we ook van achtermuis van het hert, onvoorstelbaar lekker ook!

Bestel je Naegelholt via de webshop of door ons contactformulier in te vullen.