Pré order nu kerst 2021: Chapon roulé de Bresse

Vaak gekopieerd maar nooit geëvenaard. Al in de zestiende eeuw werd de Bresse kip geroemd, de regio was in die tijd al bekend om zijn smaakvolle kippen en kalkoenen. Michel Pont droomde van een hoge kwaliteit Bresse kip, ging diverse theoretische en technische opleidingen volgen en liep stage bij verschillende boeren in de Bresse streek. Op vijfendertig jarige leeftijd nam hij een bestaand bedrijf over in Varennes-Saint-Sauveur en werkt daar aan deze prachtige producten.

Gauloise Blanche

Vroeger bestonden er in de regio 3 rassen, een zwarte, een grijze en een witte. Waarom uiteindelijk voor de witte is gekozen lijkt duidelijk. De Gauloise Blanche heeft een rode kam, witte pluimen en blauwe poten. Het is een bijzonder ras (de enige ter wereld met een eigen AOC) gefokt op dezelfde manier als onze voorouders dat deden. De kippen eten uitsluitend natuurlijke producten, lopen buiten en hebben minimaal 10 vierkante meter vrije uitloop. In de praktijk zelfs 13 vierkante meter. Het is een product uit het boven segment. De prijs wordt echter niet uitsluitend bepaald door de ruimte die de kippen hebben maar voornamelijk door de grote hoeveelheid voer met de hoogste kwaliteitseisen. De kip wordt geboren, heeft geleefd en wordt geslacht in het gebied en de mais en tarwe die wordt gegeten komt ook uit deze regio. Zelfs het gras waarin de beestjes lopen  moet tussen de 10 en 15 centimeter zijn. Twee keer per jaar komt er onaangekondigde controle.

Chapon de Bresse

Een exclusief en kostbaar product uit de Bresse streek is de Kapoen ofwel Chapon. De Kapoen is een zeldzaamheid, de geschikte hanen worden op leeftijd van 40 dagen chirurgisch gecastreerd. Chemische castratie is “not done” aangezien de hormonen de Chapon zouden veranderen. De castraten groeien tussen de gewone kippen op. Ze worden groter en eten veel meer dan de anderen, worden geslacht op een leeftijd van 9 maanden en wegen dan ca. 3,5 tot 4 Kg. Het slachten gebeurd meestal voor de kerst want het is een uitgelezen lekkernij voor de feestdagen. De Chapon de Bresse kan niet zomaar gekocht worden, het bestelmoment vindt plaats voordat de kuikens geselecteerd worden, het is evident dat deze kaproenen een flink prijskaartje hebben.

 

Herkenbaarheid

De Chapons de Bresse worden na de slacht gerold. Dat betekend dat ze na het slachten rollend worden gemasseerd waardoor de lucht uit het karkas wordt geperst. Vervolgens worden ze in een plantaardige doek gerold die wordt dichtgenaaid. Door het uitrollen van de lucht beperkte men de oxidatie van het vlees, tevens werkt het doek als beschermlaag. Nog een belangrijke reden voor het uitrollen van de Chapon is dat door de druk het onderhuidse vet op het vlees drukt. Het vlees wordt hierdoor smeuïger en meer doorregen. Jaarlijks half december worden rolwedstrijden georganiseerd (Les Glorieuses) in Bourg en Bresse, Louhans, Pont de Vaux en Montrevel. De winnaar van de finale ontvangt de Sevres vaas uit handen van de president van de republiek.

Overal in de wereld wordt misbruik gemaakt van succesvolle mensen en producten, de naam de Bresse wordt regelmatig misbruikt. Zo heb je zelfs Bresse duifjes in de handel terwijl dat geen product uit de streek is. Ook worden andere kippen voor de Bresse verkocht. Of het om een echte AOC’er gaat blijkt uit 4 officiële kenmerken:

  • Aan de linker poot zit een identificatie met de naam van de producent.
  • De kip moet voorzien zijn van een AOC of AOP logo.
  • Aan het vlees moet een rood wit blauwe clip bevestigd zijn.
  • De Chapon moet een stempel dragen.

Ontbreekt één van deze kenmerken dan betreft het geen echte Bresse Kip. De Chapon roule de Bresse is exclusief in geringe aantallen te bestellen voor € 250,00 incl. BTW.

Vul om te bestellen dit contactformulier in.

Wij leveren deze Chapon roule de Bresse met duidelijke bereidingsinstructies en inclusief wijn spijs advies. Een uniek product met een prachtig verhaal exclusief geselecteerd in het BBQ Meesterschap programma van Kolenboertje.

Uniek, smakelijk en met een prachtig verhaal…