Blog: Black Ranch Marabu Houtskool van Cuba

Marabu hout komt van de Marabu boom in Cuba welke als onkruid wordt bestempeld. De boom overwoekert het eiland en laat inheemse gewassen verdwijnen. Om deze gewassen de ruimte te geven moet de Marabu boom worden gekapt. Vanwege de eigenschappen van deze houtsoort is de productie van hoge kwaliteit houtskool een belangrijke inkomstenbron geworden van Cuba. Ook wordt het hout dat zich kenmerkt door grote stekels gebruikt voor biomassaverbranding.

Houtskool staat voor de verkoling van hout als gevolg van een pyrolyse-proces. Het gaat om een bewerking waarbij hout wordt verhit op een zodanige wijze dat slechts een beperkte hoeveelheid zuurstof kan toetreden. Het grootste deel van het hout verbrandt dan niet en de vluchtige bestanddelen verdampen. In tegenstelling tot hout, dat uit complexe moleculen bestaat, is houtskool nagenoeg zuiver koolstof. Houtskool is een veel gelijkmatigere stof dan hout en het brandt beter. Het is droog, terwijl hout dikwijls water bevat in de vorm van sap. In tegenstelling tot hout kan houtskool tot poeder vermalen worden. De kwaliteit van houtskool wordt bepaald door het percentage koolstof in de houtskool. De meest voorkomende houtskoolsoorten worden gemaakt van Eik (Quebracho), Marabu, Acacia of beuk.

Marabu houtskool heeft een afwijkende vorm ten opzichte van de andere merken. Omdat de boom de vorm en groei eigenschappen heeft van een struik lijkt de houtskool op dunne ronde stokken. De houtskool typeert zich door de volgende eigenschappen:

  • 3/5 sterren geur/smaak.
  • 4/5 sterren temperatuur.
  • 4/5 sterren brandduur.
  • 3/5 sterren sortering.

 

Met name de neutralere geur en smaak van deze houtskool maakt het de meest verkochte in Nederland. Daar waar wij zelf bij voorkeur met Quebracho werken zijn er mensen die de smaak van het eikenhout te sterk vinden. Ook restaurants bestellen bij ons voornamelijk Marabu om dezelfde reden. Deze bedrijven willen de smaak van gerechten voornamelijk uit de kruiden en specerijen en daarmee slechts beperkte rooksmaak van de houtskool.

Wij gebruiken de Marabu zelf voornamelijk tijdens de bereiding van kipgerechten op de barbecue en wanneer we werken met deeg. Beide absorberen aroma’s erg makkelijk en daarmee is de geur en smaak van Quebracho vaak net te overheersend.

Vanwege de gemiddelde sortering is de houtskool prima te gebruiken in alle soorten barbecues. Het spettert niet en al geeft het iets meer as (restproduct) dan Quebracho, het is meer dan acceptabel.

Veel houtskool bevat (te)veel vocht en dat resulteert in mindere brandeigenschappen en meer rook. Met gemiddeld 6,7% vocht is deze houtskool goed aan te steken en zal het niet roken.

De Marabu wordt door ons geleverd in zakken van 15 Kg en is ook per pallet aan te schaffen. We leveren de Marabu houtskool van 2 merken namelijk de Pitmaster Marabu en de Black Ranch Marabu.