Welke BBQ houtskool kopen?

Door de (houtskool)bomen het bos niet meer zien.

40 tot 60 workshops in de maand geven een goed beeld van de kennis van onze deelnemers over houtskool ten opzichte van briketten. 80% van de mensen heeft een beeld bij houtskool van de supermarkt of bouwmarkt. BBQ houtskool kopen is niet moeilijk als je de basis en eigenschappen van houtskool en briketten begrijpt.

De 4 meest gebruikte houtsoorten met eigenschappen.

BBQ houtskool kopen en de keuze voor het juiste product doe je op basis van 3 criteria namelijk:

  • De smaak/geur van de houtskool.
  • De brandduur van de houtskool.
  • De potentiele temperatuur in je bbq van de houtskool.

Op basis hiervan kennen we de volgende 4 houtsoorten waar houtskool van wordt gemaakt.

Quebracho houtskool (eik):

De Quebracho houtskool komt veelal uit Argentinië en Paraguay en kenmerkt zich door de stevige rooksmaak. 5/5 sterren smaak, 5/5 sterren brandduur en 5/5 sterren temperatuur. Wij adviseren deze houtskool voor lange sessies en als je een mooie stevige BBQ rook smaak kunt waarderen. Wij gebruiken deze houtsoort niet bij deegproducten (brood, pizza) en kip met huid. Deze pakken namelijk de smaak makkelijk op waardoor het ietwat kan overheersen. Het verschil tussen Black Ranch en Pitmaster Quebracho is de grootte van de sortering.

Marabu houtskool:

Marabu komt van de Marabu struik op Cuba. Deze overwoekert het eiland en van het hout wordt houtskool gemaakt en worden biomassa centrales gevoed. 3,5/5 sterren smaak, 4/5 sterren brandduur en 4/5 sterren temperatuur. Het belangrijkste verschil met de Quebracho is dus de smaak die wat neutraler is. Het is de meest verkochte houtskool binnen ons land en dat heeft naar onze mening te maken met de smaak. De vorm van deze houtskool is typerend namelijk ronde takken.

Acacia houtskool:

De acacia houtskool komt voornamelijk uit Zuid Afrika. De eigenschappen zijn 2/5 sterren smaak, 3/5 sterren brandduur en 4/5 sterren temperatuur. Het is een mooie houtskool voor het snel grillen van steaks en zeker waar je rubs gebruikt of marinades zodat de smaak uit de specerijen komt.

Beuken houtskool:

De eigenschappen van houtskool van beuk zijn 2/5 sterren smaak, 2/5 sterren brandduur en 4/5 sterren temperatuur. Beuk geeft een mooie houtskool voor het snel grillen van steaks en zeker waar je rubs gebruikt of marinades zodat de smaak uit de specerijen komt. Minder geschikt voor lange sessies.

Houtskool vs briketten.

Om deze keuze te maken moeten we eerst begrijpen wat het verschil is tussen beide. Briketten worden gemaakt van koolstof- of kokospoeder met een bindmiddel bloem die in de fabriek tot een briket wordt geperst met een hoge dichtheid. Dat is de reden dat hij lang brandt. De reden dat je bij briketten een fire-starter moet gebruiken is enerzijds het aansteken maar je wilt ook de de houtskool goed gloeit en de ergste dampen eraf zijn. De bloem verbrandt en geeft een typische bbq smaak doordat deze met de warme lucht door de bbq trekt en op je gerecht terecht komt. Briketten zijn ideaal voor lange sessies in stalen bbq’s maar niet wenselijk in kamado’s.

Houtskool wordt gemaakt van hout waarbij alle vluchtige stoffen middels een pyrolyse-proces uit het hout worden gehaald. Het resultaat is verkoold hout zonder chemische toevoegingen. Quebracho heeft een brandduur van meer dan 90% van briketten dus ook de economische reden komt daarmee te vervallen.

Kokosbriketten:

Wil je grillen met briketten dan is de kokosbriket een zeer geschikte keuze. Door de vierkante vorm wordt het maken van een s-lus (snake) in je bbq erg eenvoudig.

Duurzame Kokosbriketten van Tom Cococha.

 

BBQ houtskool kopen kan eenvoudig als je rekening houdt met bovenstaande punten.

 

Met basis kennis over houtskool en briketten wordt de juiste keuze erg eenvoudig.